Heerlijk, zo'n leven!

Gezond leven, dat willen wij zelf graag, en dat gunnen wij natuurlijk ook onze dieren!

Onze varkens

biologischboeren-biologisch-natuurvriendelijk-twentsescharrel.nl

De varkens scharrelen lekker vrij rond en bepalen hun eigen leefomgeving. Als ze het te warm hebben zoeken ze de verkoeling in de modderpoel en wanneer ze het te koud hebben, kruipen ze in hun ingestrooid warm nest. We houden ze in kleine familiegroepen, dat houdt ze vrolijk!
Ze groeien langzaam, in hun eigen tempo en leven vrij van stress. Dat vinden we belangrijk. 

 

Af en toe laten we één zo'n varken bij de lokale ambachtelijke slager verwerken tot heerlijke en eerlijke vleesproducten. ( Zie deze pagina.)

Onze blaarkop-runderen

 

 

 

Het Groninger Blaarkop-ras past uitstekend bij onze biologische werkwijze. Ze zijn fijn en sterk gebouwd en staan bekend om hun goede gezondheid en zelfredzaamheid. 
De Blaarkop kan prima uit de voeten met sobere rantsoenen van voornamelijk gras. Zowel het ruwvoer als het krachtvoer (granen) komt van onze eigen boerderij. 

 

Dit ras is van Nederlandse oorsprong en is een dubbeldoel rund. In te zetten voor de productie van melk én van vlees.

 

 

 

 

 

Er worden natuurlijk regelmatig kalfjes bij ons geboren. Veel vrouwelijke kalfjes groeien op de boerderij op en vormen een nieuwe generatie melkkoeien.

 

De stiertjes hebben ook een eigen plek op het bedrijf. Ze worden onder verdoving gecastreerd en gaan daarna als os door het leven. Ze krijgen alle tijd en ruimte om te groeien. 

Voordat een os van ons geslacht wordt, heeft hij ruim 2,5 jaar lekker lopen grazen in onze weilanden.

 

Natuur

Naast onze eigen gronden pachten en beheren wij gronden van natuurorganisaties om het jongvee en de ossen een deel van het jaar te laten weiden. Ook telen we daar een gedeelte van ons voer. De akkers en graslanden zijn o.a. op de Borkeld in Rijssen en in Zuna.
De dieren zijn bijna altijd buiten. Is dat niet verantwoord, dan gaan ze naar de potstal, op stro. 

 

 

skal-keurmerk-biologischkeurmerk-twentsescharrel-markelo-twentsescharrel.nl-biodiversiteit
SKAL-keurmerk

 

Biologisch

Doordat ons grasland ook biologisch is, en wij dus geen kunstmest gebruiken, groeien er diverse kruiden tussen het gras. Goed voor de biodiversiteit, waardoor er veel meer insecten leven! Mede hierdoor hebben wij het SKAL-keurmerk!

 

 

 

ekoholland-eko-biologischemelk-biologisch-markelo-twentsescharrel-twentsescharrel.nl

 

 

Eko Holland

Eko Holland is een coöperatie van ± 180 biologische melkveehouders. De melk die gezamenlijk wordt geproduceerd wordt voornamelijk in Nederland verwerkt, en er gaat een klein deel naar het buitenland.

 

Ons adres is Roudaalterweg 20  Markelo 

06 - 40241140    

olga@twentsescharrel.nl

 

Graag tot ziens!